STEVIG

Stichting Effectief Verkavelen In Gelderland  STEVIG
Mr E.N. van Kleffenstraat 8, 6842 CV ARNHEM


U bevindt zich hier: Home Projecten Lochem
  • Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3

Lochem

ctueel
5 januari 2017 Brief aan eigenaren over stilleggen project Lochem

Projectgebied

Het kavelruilgebied is circa 8.000 hectare groot, waarvan 4.000 ha landbouwgrond en ligt in de gemeente Lochem. Het gebied ligt tussen de weg van Lochem, via Laren en Harfsen naar Epse, de IJssel en het Twentekanaal.

Project
LTO Noord afdeling Lochem heeft het initiatief genomen om de verkaveling van de agrarische bedrijven te verbeteren door uitvoering van vrijwillige kavelruil in combinatie met versterking van het landschap.
STEVIG verkent in het gebied de mogelijkheden voor kavelruil volgens de methode Verkavelen voor Groei. Gelijktijdig met dit kavelruilinitiatief start ook het concept Beter Boeren in Kleinschalig Landschap (BKKL). Het idee achter BBKL is te kijken naar de structuur van het landschap met waardevolle en minder waardevolle landschapselementen. Een betere verkaveling kan dan gevonden worden in het verplaatsen van minder waardevolle elementen naar de te versterken waardevolle landschapselementen. Hierdoor wordt het landschap duurzaam versterkt en krijgt de landbouw kansen om de verkaveling of vorm en grootte van kavels te verbeteren. Een agrarisch bedrijf dat bij de bedrijfsvoering last heeft van ‘in de weg staande’ landschapselementen kan op de cascokaart zoeken naar een oplossing door bijvoorbeeld een houtwal of een singel te laten vervallen en elders nieuw aan te leggen. Het toewerken naar beter werkbare kavels gebeurt via de cascobenadering.
Verkavelen voor Groei en Beter Boeren in Kleinschalig Landschap leiden tot een efficiëntere verkaveling en verbetering van de landschapsstructuur.
LTO Noord, Stichting Kavelruil De Graafschap en de gemeente Lochem zijn betrokken bij het project.
De provincie steunt het project met een budget voor het uitvoeren van de kavelruil en het aankopen van ruilgrond. Verder maakt de gemeente Lochem het samen met de provincie Gelderland mogelijk dat een cascokaart kan worden ontwikkeld.

Contactpersoon
Mariëlle Dekker, adjunct secretaris STEVIG, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 088-1833598
Projectgroep
Ramon Hesselink, LTO Noord afdeling Lochem
Henk Berends, LTO Noord afdeling Lochem
Henk Braakman, Stichting Kavelruil De Graafschap
Jip ten Barge en Anne Stortelder, gemeente Lochem
Saskia Scheer, Projecten LTO Noord, projectleider BBKL
Hennie Mones, Kadaster

Vertrouwenscommissie
Jan Tuitert, kavelruilcoördinator
Henk Riefel, kavelruilcoördinator
Henk Lubberding, vertrouwenspersoon
Henk Keppels, vertrouwenspersoon

Klankbordgroep
Erik Hoentjen, LTO Noord afdeling Lochem
Herbert van Zeijts, LTO Noord afdeling Lochem
Gerrie Smale, namens LTO Noord afdeling Lochem